Diş Hekimliğinde Lazer Kullanımı

Lazer diş hekimliğinde kullanılan çok sayıda araçtan bir tanesidir. Gerekli eğitimler sonrasında doğru uygulama alanı ve doğru ayarlarda uygulandığında  hem hekime hem de hastaya çok sayıda fayda sağlamaktadır. Lazer, uyarılmış elektromanyetik ışınım yayan ışık yükselticisi olarak tanımlanabilir.

Diş hekimliğinde kullanım alanları:

Diş beyazlatma: Diğer diş beyazlatma yöntemlerine nazaran işlem süresini azaltmakta ve beyazlığın kalıcılığını artırmaktadır.

Dişetlerindeki pigmentasyonların (mor lekeler) giderilmesi: Bu lekeler klasik yöntem kullanılarak bistüri ile traşlanmak suretiyle birkaç seansta giderilebilir. Lazer uygulaması ile ise tek seansta ve çoğu vakada anestezi ihtiyacı olmaksızın giderilmektedir.

Gülüş tasarımı-Dişeti estetiği (pembe estetik): Klasik dişeti düzeltme yöntemlerine göre avantajları çok fazladır. Ufak dişeti düzeltmeleri, dişetinin simetrisinin ayarlanması, dişeti renginin değiştirilmesi gibi işlemler yapılabilir. Gummy- smile denen gülündüğünde dişetlerinin gerektiğinden fazla görünmesi olayı da lazer ile kolaylıkla tedavi edilebilir.

Kanal tedavisi sırasında dezenfeksiyon sterilizasyon: Kanal tedavisi sırasında ulaşılamayan ekstra kanallarda ve inatçı enfeksiyonlarda dezenfeksiyon özelliğinden faydalanılır.

Hassasiyet tedavisi: Dişeti çekilmesi nedeniyle kökleri açığa çıkmış olan hassas dişlerde klasik tedavi yöntemlerine alternatif olarak lazer ile dentin kanallarının tıkanması sağlanabilir.

Aft ve uçukların tedavisi: Aft ve uçuk olan bölgelere lazer ışını uygulandığında biyostimülasyon özelliği ile ciddi oranda iyileşmede hızlanma görülmüştür. Ayrıca bir takım çalışmalara göre de aynı bölgede aft ve uçuğun nüks etme oranı azalmıştır.

Yumuşak doku cerrahisi: Frenulum denilen dil dudak ve yanak bağlarının alınması, yumuşak doku lezyonlarının çıkartılması, implant üstü açılması, biyopsi alınması gibi cerrahi işlemler uygulanır.

Sert doku cerrahisi: Sert doku cerrahilerinde ve geniş yüzeylerin cerrahisinde lazer diğer tekniklerle birlikte kullanılmalıdır.

Avantajları

  • Uygulama süresinin kısa olması
  • Cerrahi müdahalelerin kanamasız olması
  • Ufak cerrahi işlemlerin anestezi uygulanmaksızın gerçekleştirilebilmesi
  • İyileşme süresinde kısalma
  • Cerrahi sonrası görülebilen ağrı şişlik morluk gibi normal doku reaksiyonlarının gözle görünür oranda azalması
  • Çocuklarda, hamilerde ve emziren annelerde güvenle kullanılabilmesi